milivolt electronics world news Trkiye\'nin_ilk_gda_serbest_blgesi_Aydn\'da_kurulacak-didimhaber.net
25-02-2016

Trkiye\'nin ilk gda serbest blgesi Aydn\'da kurulacak

Trkiye\'nin_ilk_gda_serbest_blgesi_Aydn\'da_kurulacak

Aydn Sanayi Odas (AYSO) Bakan Mehmet Yunus ahin, Aydn ve Ege Bölgesiekonomisinin geliimine katk salayacak olan, Türkiye’nin ilk gda serbest bölgesinin ehirde kurulacan söyledi. 

AYSO\'nun ubat ay olaan meclis toplantsnda ahin, \"Aydn Gda Serbest Ticaret Bölgesi\" projesini açklad. ASTM Organize Sanayi Bölgesi’nin geliim alan içinde yer alan bin 500 dönümlük arazide kurulacak bölge için bakanlklar nezdinde giriim yaptklarn kaydetti.

Türkiye’de 21 ihtisas serbest ticaret bölgesi olmasna ramen gda alannda bulunmadn belirten AYSO Bakan ahin, “Aydnl sanayicimizin üretimini, ihracatn ve istihdam arttrmak için çözüm yolu aradk. Büyük Menderes havzasnn klimatik özellii sebebiyle Aydn, yllk 55 bin ton incir ve 20 bin ton kestane üretimiyle Türkiye birincisi, 50 bin ton zeytinya ve 60 bin ton çilek üretimiyle ilk üç srada bulunuyor. Tbbi ve aromatik bitkiler, enerji bitkileri, lifli ve doal boya üretiminde kullanlan bitkilerin üretimi için önemli potansiyele sahibiz. Jeotermal enerji kullanarak kurulacak organize seralar, meyve ve sebze kurutma tesisleriyle mevcut gda üretim hacmini ve oluacak katma deeri 20 katna çkarabiliriz. limizde souk hava deposu yatrmlar var. Neden bu avantajlarmz ve potansiyelimizi kullanmayalm? Yerli ve yabanc yatrmc ilimize nasl gelir? Aydn’da gda serbest bölgesi olursa gelir. Bunun için Aydn’n onlarca yldan beri bekledii bu projeyi hazrladk. 2001’den sonra kurulmayan serbest ticaret bölgelerinin 22.’sini, Türkiye’nin ilk gda serbest ticaret bölgesini Aydn’a kuracaz.” dedi. 

AVANTAJLARI SAYMAKLA BTMYOR 

Gda serbest bölgesinde yatrmclara avantajlar sunulacan belirten Mehmet Yunus ahin, unlar ifade etti: “Yüzde 100 vergi istisnas, muhtasar, KDV, gümrük vergisi istisnas ve ucuz enerji olacak. Bu bölge için en uygun yer olarak Çevre ve ehircilik Bakanl\'nca onaylanm, 1/100 bin çevre plannda OSB alan olarak kaytl olan, ÇldrHavaalan’nn yannda, çevre yolu kenarnda, Aydn-Denizli otoyoluna çok yakn, ihale çalmalar balayan Aydn-Çine-Güllük (liman) demiryolu hattnn geçecek olmas sebebiyle ASTM OSB içindeki bin 500 dönümlük araziyi belirledik. Aydn ekonomisine yön verecek bu projede, Aydn Gda Serbest Bölge A.. olarak kurulmas planlanan teekküle dahil olmalar için TOBB, ASTM OSB, ilimizdeki oda ve borsalar ve Ege hracatçBirlii ile biraraya geleceiz. Birlik ve beraberlik içinde Ekonomi Bakanl Serbest Bölgeler, Yurtd Yatrm ve Hizmetler Genel Müdürlüü’ne, hazrlklarna baladmz fizibilite raporuyla bavuracaz. Kesin karar Bakanlar Kurulu verecek.”

AYDIN EKONOMSNE BÜYÜK KATKI

AYSO Bakan ahin, proje hayata geçtiinde Aydn’n nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretildii bir üs olacan ifade ederek, “Aydn Gda Serbest Bölgesi, Aydn ile özdeleecek ve ksa sürede yatrmclarn odak noktas olacak. Bu bölgede, Aydn için önemli gda ürünlerinin ilenmesinin yannda tarma dayal Aydn sanayisinin, rekabet gücü yüksek olan gda teknolojileri ve tarm makinelerinin, nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretildii bir üs olacak. Bölge, faaliyete geçtii ilk be ylda 5 bin kii istihdam ve 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci be yl sonunda 10 bin kii istihdam ve 2 milyar dolar ilave ihracat salayacak. Aydn\'da üretilen ve ihraç edilen tüm tarm ürünlerinin be kat deerinde, ikinci be yl sonunda 10 kat deerinde ilave katma deer üretecek. Bölgenin yüzde 30\'u da yabanc yatrmc için planlanacak. Aydn\'da kii bana düen milli geliri 25 bin dolara çkaracak. Bu bölge, Güney Ege’nin gda ticaretinde yurtdna çk kaps olacak.” diye konutu. 

HAVALAANI ÇN DE UMUT DODU 

Gda serbest bölgesinin Aydn’a kurulmasnn zorlu ve uzun bir süreç olduunu ifade eden ahin, “Bölgenin kurulmasyla ileride Büyük Menderes Nehri’nin lojistik amaçl kullanmna ihtiyaç duyulacak. Ayrca mevcut durumda Türk Hava Yollar\'nn kullandÇldr Havaalan’ndaki pistin kullanmn etkilemeden, yaklak 100 metre güneyine yaplacak 2 kilometrelik yeni pistle havaalan kullanlabilir. Projeyle Aydn’n uçma hayali gerçekleecek. Aydn Sanayi Odas olarak, projede beraber çalacamz ortaklarmzla baarya ulaacamza inanyoruz. Bu projemizi gerçekletirirken Aydn Valilii, Büyükehir Belediyesi, sivil toplum meslek kurulular ve sanayicilerimizin desteine ihtiyacmz olacak.” ifadelerini kulland.

Sunumdan sonra ahin’i tebrik eden AYSO Meclis Bakan Ercan Çerçiolu bunun, Aydn’n milenyum projesi olduunu söyledi. Toplantya katlan Aydn Ticaret Borsas Bakan Adnan Bosnal da projeyi çok beendiini ve her türlü destei vermeye hazr olduklarn dile getirdi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..